FAQ


Een beeld zegt meer dan duizend woorden. We beantwoorden vervolgens nog eens uitgebreid de meest gestelde vragen. Je kunt het antwoord terugvinden door op de vraag te klikken.

Wat is traditioneel scheren of klassiek scheren?

Het traditioneel scheren, klassiek scheren of "wet shaving" gaat terug naar de tijd van je grootvader, nog voor grote ondernemingen in grote hoeveelheden plastic wegwerpscheermesjes en cartridges produceerden met bijhorende schuimbussen. Je hebt de keuze tussen een straight razor en een safety razor, wat hierna wordt besproken. Traditioneel scheren gaat terug naar de essentie van een goede scheerbeurt. Meer dan een vlijmscherp mes en een mooie laag schuim heb je niet nodig.

Ik heb de starterskit gekocht. Hoe begin ik nu met het betere scheerwerk?

Bedankt voor je aankoop! We leggen je stap voor stap uit hoe je begint met die perfecte scheerbeurt.

Ik zie heel veel soorten producten. Wat heb ik precies nodig als ik wil beginnen met het betere scheerwerk?

Wij begrijpen deze vraag. We hebben ook immers ooit moeten beginnen. Daarom zetten we het even op een rij.

Voor mensen die beginnen met een safety razor hebben vier zaken nodig, de rest is optioneel.

 • Een safety razor

Eerst en vooral heb je de 'houder' nodig waarin je de mesjes zult vastzetten zodat je je veilig kunt scheren met zelfs de meest scherpe mesjes. Er bestaan verschillende types, wij verkopen enkel razors en blades van het 'Double Edge' type. Alle blades zijn compatibel met alle safety razors op de website. In principe gaat een safety razor levenslang mee.

 • Een scheerkwast

Bij het oldfashioned scheren gebruik je geen milieuvervuilende spuitbus. In plaats gebruik je een duurzamere shaving soap of cream. Om een mooie dikke laag schuim te maken op je gezicht heb je hiervoor een scheerkwast nodig. Er bestaat syntetische als natuurlijke scheerkwasten. Belangrijk op te merken is dat scheerkwasten van dierlijke oorsprong worden gemaakt van het bijproduct (de haren) van een geslacht dier, er worden dus geen dieren om deze reden gedood. In principe gaat een scheerkwast eveneens levenslang mee.

 • "Double Edge" blades 

Net zoals bij gewoon scheren moeten de mesjes na verloop van tijd vervangen worden. Met als verschil dat de "double edge" blades buitengewoon meer scherper én goedkoper zijn.

 • Een shaving cream of een shaving soap

Je hebt de termen "shaving cream" en "shaving soap" al een paar keer gelezen, maar wat is het verschil?

Een shaving cream is een zachte geurige crème, waarmee je zeer snel en eenvoudig een mooie laag schuim maakt met een scheerkwast. Ze bevat veel glycerine, die een uitstekende bescherming biedt bij het scheren. Een shaving cream is zeer geschikt voor beginners.

Een shaving soap heeft een hardere textuur en hierdoor is het lastiger om een mooie laag schuim te maken. Het is aan te raden een stevigere scheerkwast te gebruiken. Een shaving soap heeft een minder sterke geur dan een shaving cream zodat deze niet conflicteert met aftershave of parfum. Eens het je gelukt is om een mooie laag schuim te maken biedt ze een iets betere bescherming dan een shaving cream. Daardoor is een shaving soap geliefd bij ervaren gebruikers die scheren met een straight razor.

Optioneel

 • Aluin
Aluin is een natuurlijk dubbelzout van kalium- en aluminiumsulfaat. Het wordt al sinds het Romeinse rijk gebruikt voor verschillende toepassingen zoals deodorant, maar het staat tegenwoordig vooral bekend als hét redmiddel voor het ontsmetten en stelpen van scheerwondjes. Scheerzeep is basisch, aluin is alkalisch. Aluin neutraliseert hierdoor de scheerzeep en voorkomt uitdroging door zeepresten.
Aluin is geurloos, kalmeert en herstelt de huid na het scheren. Bovendien is het erg goedkoop en gaat één blok aluin ongeveer tot 2 jaar mee.
Welke producten neem ik best als beginner?

Wij begrijpen dat je niet onmiddelijk weet welke producten jou precies goed liggen.

Om deze reden hebben wij hier een beginnerspakket samengesteld. Deze bestaat uit een Muhle R89 Safety Razor, een Omega scheerkwast op basis van everzwijn, een samplepakket blades en een de uitstekende authentieke scheerzeep Cella. Na het uitproberen van de verschillende samples blades zul je snel je eigen voorkeuren ontdekken en kun je deze achteraf aan een zeer democratische prijs bijbestellen.

Wat is het verschil tussen een safety razor en een straight razor?

Een safety razor, de naam zegt het zelf al, is veiliger en eenvoudiger in gebruik dan een straight razor. Doordat het mesje als het ware ingesloten zit in de safety razor kun je er zeer veilig scheren met vlijmscherpe mesjes zonder jezelf te verwonden. Je dient de mesjes apart aan te kopen, net zoals bij plastic scheermesjes. Ze zijn echter buitengewoon  scherper en goedkoper. Een pakket mesjes waar je een volledig jaar mee kunt scheren kost afhankelijk van het merk ongeveer 25 tot 50 euro.

Een straight razor is een open mes, zonder dat het mes ingesloten zit. Dit soort scheermes is meer bedoeld voor de meer ervaren gebruikers. Het mes moet regelmatig worden bijgeslepen.

 Een straight razor Een 'double edge' safety razor
Waarom zou je een gewoonte veranderen waarmee je de kans loopt om je jezelf de keel over te snijden?

Daarom:

 • Old Fashioned scheren geeft een veel gladder resultaat
 • Geen uitslag meer bij het scheren
 • Het is veel goedkoper (tot 8  keer goedkoper!, zie verder)
 • Old Fashioned scheren is beter voor het milieu.
 • Het is zowat het meest mannelijke dat je kan doen
 • Je zult echt je keel niet oversnijden. Beloofd!
Wat is er verkeerd met gewone cartridge mesjes van pakweg Gilette of Wilkinson?

De gewone 'cartridge' mesjes zijn pure marketing. De reclamewereld probeert je te overtuigen dat 3, 4 of zelf 5 mesjes na elkaar de meest efficiënte oplossing zijn. In realiteit betaal je veel te veel voor  een scheerbeurt met een zware last voor het milieu gezien de hoeveelheid plastic in de cartridges. Wij gaan terug naar de essentie zoals je grootvader zich scheerde, met één vlijmscherp mes.

Old fashioned scheren is eerst en vooral ook veel goedkoper. Zo betaal je voor 12 mesjes Gilette Fusion 42,95 euro. Gesteld dat je met elk mesje een week doet moet je dus om de 12 weken een nieuw pakket kopen. Op jaarbasis kost je dit ongeveer 200 euro. Een hoeveelheid double edge blades waar u een jaar lang mee comfortabel kunt scheren kost ongeveer 25 euro. Tot 8 keer goedkoper dus.

Waarom zou ik voor een klassieke Shaving Cream of Soap kiezen in plaats van een spuitbus?

Deze spuitbussen en bijhorende chemicaliën zijn een nachtmerrie voor het milieu, je huid en zijn (opnieuw) duurder. Bovendien geven ze een veel minder goed resultaat. We nodigen je graag uit om het verschil uit te proberen.

Ik zou graag een cadeau geven en mijn budget is (xx) euro. Wat koop ik het best?

Goed idee! Stuur ons gerust een bericht via de contactpagina, en we bekijken samen hoe we met het vooropgestelde budget een ideaal mannencadeau kunnen geven! We voorzien je cadeautje tevens van een persoonlijke touch!

Kan ik de gekochte goederen terugsturen als ik niet tevreden ben?

Natuurlijk. Wij mikken op tevreden klanten. Als je niet tevreden bent, laat je ons dit weten via onze contactpagina. Wij zorgen dat je de goederen gratis kunt terugsturen en je krijgt het bedrag teruggestort. No questions asked!

Omwille van hygiënische -en gezondheidsredenen kunnen we producten uit de verpakking niet terugnemen.

De dassenhaar scheerkwast ruikt erg sterk bij het eerste gebruik.

De dassenhaar scheerkwast is een dierlijk dus het is mogelijk dat dit bij het eerste gebruik een sterke geur heeft. Deze geur gaat over na een aantal scheerbeurten. Indien je dit sneller wenst raden we aan even te laten weken in een geurende shampo of azijn en vervolgens zeer grondig uit te spoelen.

 


Terug naar boven