Irritatie na het scheren ?


Veel mannen hebben na het scheren last van irritatie van de huid of 'razor burn'. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat het scheermes de baardhaartjes uittrekt in plaats van ze af te snijden of doordat er te vaak over de blote huid wordt gegaan met het mes of elektrisch apparaat nadat de haartjes reeds geschoren zijn. De ene huid is de andere niet, sommige mannen zijn gevoeliger en krijgen sneller irritatie. Deze irritatie gaat van rode plekken en uitslag tot rode bultjes.

Er zijn een aantal situaties die 'razor burn' in de hand werken:

Scheren met een cartridge razor of elektrisch apparaat

Wanneer je scheert met een cartridge scheermesje zoals een Gillette Mach 3 waarbij drie, vier of zelfs vijf mesjes na elkaar zitten heb je een verhoogde kans op irritatie na het scheren. Het eerste mesje zet het haartje recht, en het tweede of derde mesje snijdt het haartje vervolgens af. Een haartje kan slechts één keer afgeschoren worden dus schraapt het vierde of zelfs vijfde mesje over de blote huid. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd of wordt het haartje te diep onder de huid afgeschoren. Het haartje kan vervolgens onderhuids ontsteken met de gekende rode bultjes tot gevolg. Het alternatief is scheren met een Safety Razor, bestaande uit één mes.

Teveel druk uitoefenen bij het scheren

Een van de meest voorkomende fouten bij het scheren is dat mannen teveel druk uitoefenen. Je scheert niet beter als je het mes harder op de huid duwt, integendeel. Je kunt het vlotst en veiligst scheren op een vlakke huid. Het gewicht van je Safety Razor is voldoende om de scheerbeweging uit te oefenen zonder er aan te moeten trekken.

Scheren met een onscherp mes

Een gouden regel bij het scheren is dat dit steeds met een vlijmscherp mes moet gebeuren. Wanneer je met een bot met scheert zal het mes de haartjes uittrekken, waardoor je ingegroeide haartjes krijgt. Wanneer het mes de haartjes niet meer zonder moeite kan scheren raden we dus aan om het mesje onmiddellijk te vervangen. Door de lage kostprijs van de 'double edge blades' van een Safety Razor heb je geen reden meer om een mesje zo lang mogelijk te gebruiken tot het bot is. De levensduur van de mesjes hangen af van het type baard en merk van het mesje, maar gemiddeld kun je 3 tot 5 keer scheren met één mesje. Mesjes met een zeer goeie balans tussen comfort en scherpte zijn de Gillette Silver Blue, Gillette 7 O' Clock en de Polsilver Super Iridium.

Verkeerde scheerzeep

Elk type scheerzeep heeft een andere consistentie en kan dus variëren in bescherming van de huid. Mensen die snel last krijgen van huidirritatie kiezen best een scheerzeep die meer glycerine bevat voor een optimale bescherming zoals de Jermyn Street of Proraso Sensitive. Een andere vaak voorkomende fout is een foutief gemaakte scheerzeep. Wanneer je bij het maken van de schuimlaag teveel water gebruikt zal de consistentie veel luchtiger zijn en hierdoor minder bescherming bieden. Het is beter om te starten met weinig water om vervolgens water toe te voegen. Een teveel aan water kun je immers niet oplossen. Scheerzeep uit spuitbussen raden we ten zeerste af door de grote hoeveelheid chemicaliën die je huid hoe dan ook beschadigen. Zo zijn de luchtbelletjes uit spuitbussen gemaakt van isobutaan of propaan, in tegenstelling tot gewone luchtbellen bij traditionele scheerzeep.

Geen pre-shave bij minder frequent scheren

Mannen die zich minder frequent scheren en dus telkens een langere en grovere baard moeten scheren gebruiken best een pre-shave. Onderaan deze blogpost wordt hier verder op ingegaan.

Verkeerde scheertechniek

Mannen die onmiddellijk tegen de haargroeirichting in scheren hebben een veel hogere kans op scheerirritatie. We raden aan om voor het scheren de haargroeirichting van de baardgroei goed in kaart te brengen, de haargroeirichting veranderd bijvoorbeeld immers vaak op de hals. De eerste scheerbeurt scheer je altijd met de haargroeirichting mee, de volgende scheerbeurt - na het opnieuw inzepen - kun je tegen de haargroeirichting in scheren.

Telkens opnieuw over reeds geschoren vlakken gaan

Probeer te vermijden dat je verschillende keren met je mes over een stuk huid scheert waarvan je de zeep en haren reeds hebt weggeschoren. Door telkens over de onbeschermde huid te scheren werk je irritaties in de hand. Scheer dus enkel ingezeepte vlakken. Indien je nog eens over een stuk huid wilt gaan, zeep dit dan opnieuw in.

Bestaan er wondermiddelen tegen irritatie?

Glycerine

De hoeveelheid glycerine in scheerzeep bepaalt mee hoe beschermend de scheerzeep is, het is namelijk de glycerine die een beschermend laagje op de huid. Enkele druppels glycerine toevoegen aan je scheerzeep kan wonderen doen. Hierdoor wordt de scheerzeep vochtiger en wordt de huid beter beschermd tijdens het scheren. Glycerine is in vloeibare vorm verkrijgbaar bij apotheek of drogist (binnenkort ook hier beschikbaar).

Pre-shave

Indien je minder frequent scheert en dus steeds langere en stuggere haren moet scheren kan de huid sneller geïrriteerd raken. Vooraf een pre-shave gebruiken kan het verschil maken. De pre-shave zal de poriën openzetten en de baardharen veel zachter maken. Na enkele minuten spoel je de pre-shave af of breng je rechtstreeks scheerzeep erop aan. Na het scheren is het frisse gevoel nog enige tijd voelbaar.

Aluin

Het natuurproduct aluin is hét onmisbare onderdeel voor een perfecte scheerbeurt. Aluin is een zoutsteen die reeds in het Romeinse rijk werd gebruikt en bewijst nog steeds zijn doeltreffendheid. Het kalmeert en herstelt de huid op een natuurlijke manier. Bovendien stopt aluin het bloeden en ontsmet het kleine scheerwondjes.


7 berichten


 • Freddie

  Ik gebruik al een tijdje Proraso producten en ben vooral dol op hun anti-irritatie pre-shave creme. Ik heb nu geen last meer van irritatie en bultjes.


 • Paulo Thiago

  Console = É video-game em si. Não entendeu? https://southportnclive.com/index.php?action=profile;u=5772


 • Phoebe

  Você realmente faz parecer tão fácil com esta
  sua explicação, mas eu acho esse tópico algo que é complicado pra
  eu por em pratica. Parece muito complicado e muito difícil pra mim.
  Eu estou tentando aprender mais e espero ver mais post
  como este para me incentivar, eu vou tentar pegar o jeito!
  Obrigado por enquanto. http://jli.journal.ipb.ac.id/index.php/jurnalilkom/comment/view/1069/0/134783


 • Bram

  Goede tips! Ik heb inderdaad ook gemerkt dat wanneer een mesje bot begint te worden de irritatie toeneemt., vervangen is dus de boodschap. De glycerine tip ga ik zeker eens proberen zodra deze beschikbaar is.


 • bert

  razor burn was de reden waarom ik ben overgeschakeld van krabbertjes met duur scheerschuim van apotheker en elektrisch apparaat naar straight razor, sinsdien geen razor burn meer gehad…


Laat een reactie achter

Terug naar boven