Plastic wegwerpmesjes VS Safety Razor


We krijgen vaak de vraag waarom een safety razor boven een klassiek plastic wegwerpscheermesje als Mach3 te verkiezen is. In deze blogpost gaan we in detail in op de verschillen tussen beide systemen.

Sedert enkele jaren is het opvallend hoe jaar na jaar fabrikanten er in slagen om meer en meer "blades" in één plastic mesje te proppen. Tegenwoordig vind je al een Gillette Fusion Pro Glide met maar liefst 5 (!) mesjes. Want hoe meer mesjes, hoe beter de scheerbeurt! Toch?

Helaas niet! Zoals de uitstekende marketingcampagne je graag wilt vertellen, voor elke keer je met het plastic mesje langs je huid gaat zet het eerste mesje de haartjes recht en snijden de volgende mesjes door de haartjes. Het probleem met de multi-blade razor (ik kan helaas geen goede Nederlandstalige vertaling verzinnen, indien u een suggestie hebt mag u mij dit altijd laten weten) is, wanneer een haartje éénmaal is geschoren het geen tweede keer kan geschoren worden. Wanneer dus het tweede of derde mesje uiteindelijk het haartje hebben afgeschoren snijdt het vierde en vijfde mesje onder de huid. Hierdoor heb je natuurlijk een zeer glad resultaat, maar dit verhoogd de kans drastisch op ingegroeide haartjes. De geïrititeerde haarwortels zwellen op tot rode bultjes, u ongetwijfeld bekend als scheeruitslag of "razor burn".

Door deze huidirritatie bij het scheren wachten veel mannen enkele dagen met scheren tot de huid voldoende hersteld is. Dit betekent echter ook dat de baardhaartjes intussen langer zijn dan de vorige keer, waardoor de kans op het uittrekken van de haartjes in plaats van het afscheren groter wordt, met nog meer irritatie op de huid tot gevolg. Bij elektrisch scheren wordt het risico op uittrekken nog groter, daarom hebben veel mannen last van uitslag bij het scheren na elektrisch scheren. Onderstaande foto toont duidelijk het verschil in elektrisch scheren tegenover een Safety Razor.

Waarom is een Safety Razor met één mesje dan beter?

safety razor vs elektrischIn tegenstelling tot de plastic wegwerpmesjes scheer je met een Safety Razor in een veel mildere hoek, waardoor de haartjes afgeschoren worden in plaats van uitgetrokken. Doordat er slechts één vlijmscherp mes aan te pas komt heb je veel minder kans om je huid te beschadigen. Eenmaal het haartje geschoren is volgt er geen derde, vierde of vijfde mesje meer. De kans op ingegroeide haartjes en scheeruitslag word hierdoor drastisch verminderd. Het is immers absoluut nergens voor nodig om de haartjes tot onder de huid te scheren om een gladde huid te verkrijgen. Het doel van een scheerbeurt is immers baardreductie, niet het compleet verwijderen van de baard.

 Waarom zijn Safety Razors niet populairder?

Het antwoord op deze vraag te vinden is binnen de wereld van marketing en patenten. Gillette produceerde begin vorige eeuw mesjes voor Safety Razors van uitstekende kwaliteit. Echter is Gillette een commercieel bedrijf die winst moet maken. Na het verlopen van het patent was het produceren van 'double edge' razors niet commercieel interessant genoeg omdat er andere spelers op de markt kwamen. Hierdoor moest Gillette jaar na jaar nieuwe technologiën patenteren die beweren nóg gladder en beter te scheren zodat ze het exclusieve monopolie behouden en de prijzen hoog kunnen houden. Over de jaren heen bleef deze cirkel duren zodat we tegenwoordig met plastic wegwerpmesjes scheren die maar liefst 6 mesjes bevatten en bovenal geen beter resultaat bieden.

In tegenstelling tot plastic wegwerpmesjes bestaat een safety razor uit staal. Geen franjes, geen resem marketingtermen als pro glide, fusion glide,.. De safety razor is van hogere kwaliteit en gaat een leven lang mee. Duur plastic of kwalitatief staal. Aan u de keuze.

We slaan aan het rekenen..

We maken even de vergelijking tussen onze starterskit en de Gilette Fusion Pro Glide. We gaan ervan uit dat je met 12 wegwerpscheermesjes ongeveer 6 maanden kunt scheren, even lang als de starterskit. Voor de ene persoon zal dat iets minder zijn, voor de ander persoon zal dat uiteraard langer zijn. Vervolgens hebben we dat dat pakket aangevuld met een hoeveelheid mesjes en scheerzeep waarmee je zeker één jaar kan scheren.

Massaproductie scheren

 Klassiek scheren

Gilette Fusion Pro Glide € 18.99 Starterskit € 59.95
Fusion Power Pro Glide mesjes (12 stuks) € 64.95    
Gillette Fusion Proglide scheergel
(2 stuks)
€ 30,00    
Initiële aankoop € 113,94 Initiële aankoop € 59,95
       
Fusion Power Pro Glide mesjes (12 stuks € 64.95 5 pakjes Astra DE blades € 7,5
Gillette Fusion Proglide scheergel
(2 stuks)
€ 30,00 1 extra Cella Shaving Soap € 7,95
Aanvulling € 94,95 Aanvulling € 15,45
Totaal na 1 jaar € 208,89

Totaal na 1 jaar

€ 75,40

 Bovenstaande tabel maakt duidelijk hoeveel goedkoper klassiek scheren is. Na één jaar heb je bijna 3 keer minder betaald. Het verschil wordt de jaren erop nóg veel groter, gezien de jaarkost aan scheren op slechts € 30 euro komt (scheerzeep en extra razor blades) tegenover ongeveer € 100 indien je blijft scheren met Gilette Fusion.


Laat een reactie achter

Terug naar boven